Akasya Bitkisi Nedir? Nasıl Kullanılır?

0
525

Akasya Nedir?

Akasya‘nın Latincede ismi “Robinia Pseudoacacia” olup, ana vatanı Kuzey Amerika bölgesidir. Yurdumuzda da çokça yetişebilen, dikenli bir yapıya sahip ağaç türüdür. Çiçek kısımları beyaz ve sarı renklerde olup, salkımlar halinde ve güzel hoş kokan bir yapıdadır.

Akasya ağacı gölge vermesi için genel olarak yol kenarlarına dikilir ve çiçek kısımlarından parfümeride yapımında kullanılan esans maddesi elde edilmektedir.

Kelime Anlamı:

Baklagiller familyasından, sıcak iklimler içerisinde yetişen ve 500’den çok türü bulunan, kerestesinden, tanen, boya ve zamk gibi maddelerinden yararlanılan bir ağaç türü. Ülkemizde de yetişen bir süs ve gölge ağacı.

Akasya Bitkisinin Herbal Terapi’de Kullanılması:


Akasya bitkisi
, sindirim sisteminde oluşan rahatsızlıklardan ve karında oluşan gazın giderilmesine kadar, ayrıca ishal rahatsızlığında, deride meydana gelen iltihaplanmalarda kullanılan Akasya‘nın kabuk kısımları günümüzde deri sanayisindede yararlanılmaktadır.

Akasya’nın Aromaterapi Olarak Kullanıldığında Sağladığı Faydalar:

Akasya çiçeği’nin aromatik bir yapıda olan yağı, normal bal tadında ve yeşil çiçek kokusunda ayrıca vücut sisteminde gevşemeyi sağlayan, sakinleştirici, yatıştırıcı, antiseptik bir etki ve özelliğe sahiptir.

Teskin edici keyif veren bir bitki olduğu için melankoli ve depresyon gibi ruhsal sıkıntılarda, aşırı hassasi durumlarda, hemen hemen bütün psikolojik rahatsızlık çeşitlerinde kullanılır.

Akasya’nın Kozmetikte Kullanıldığı Alanlar:

Bu faydalı bitki, insanlarda meydana gelen bütün cilt rahatsızlıklarında ayrıca antiseptik ve tonik bir şekilde rahatlıkla kullanılmaktadır.

Akasya Yağı’nın Genel Olarak Kullanım Alanları ve Uygulama Şekilleri:

Akasya yağı, masaj uygulaması tarzında, banyo içerisinde buğu tarzında kullanılmaktadır. Banyoda sıcak suya konulma işlemi ile cilt için de ayrıca kullanılır. Meydana gelen boyun ağrıları ve omuz ağrı çeşitlerinde masaj yöntemi uygulanarak kullanılmaktadır.

Bir kaç damla olacak şekilde sıcak suyun içine damlatılarak radyatöre konulur ise odanın mevcut kirli havasının temizlenmesi sağlanabilir. Akasya bitkisi yağı dilüe(Seyreltik, sulandırılmış ve etkisi azalmış) edilmeden kullanılmamalıdır.

Akasya Çayı ve Faydaları:

Akasya çayı, başta Çin devleti olmakla beraber bir çok ülkede sevilerek tüketilen şifalı bir içecek türüdür. Şifalı özelliklere sahip olan Akasya bitki çayı aynı zamanda özel bir tada da sahip olmasıyla bilinmektedir.

Akasya çiçeklerinin güzel ve hoş kokusunu bilmeyen yoktur herhalde. İşte o güzel akasya çiçek kokusu, akasya çayının tadına da yansımış güzel bir koku türüdür. Akasya bitkisi bir çok türe sahiptir. Çayı ise genel olarak beyaz çiçekli olan türünden hazırlanmaktadır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here